Enver Halilović ponovo izabran za rektora Univerziteta u Tuzli

Članovi Senata Univerziteta u Tuzli su na jučer održanoj sjednici izabrali novog-starog rektora ove visokoškolske ustanove Envera Halilovića.


enver halilovic dekan untz

Članovi Senata Univerziteta u Tuzli su na jučer održanoj sjednici izabrali novog-starog rektora ove visokoškolske ustanove Envera Halilovića.

Na konkurs za rektora prijavili su se aktuelni rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli Naser Prljača, te profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli Izet Žigić.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na jučerašnjoj sjednici u prvom krugu glasanja ni jedan od tri kandidata nije dobio potrebnu većinu. Najviše glasova (22) dobio je rektor Halilović, profesor Prljača 13 glasova, a profesor Žigić je dobio 10 glasova, te je samim tim izbor sužen na prva dva kandidata, prenosi portal “Novo vrijeme”.

Nakon drugog kruga glasanja profesor Prljača je dobio 16 glasova, a Halilović 27 glasova, čime je dobio potrebnu većinu.

– Izborni period je prošao vrlo korektno i bez posebnih kampanja, a akademska zajednica je tako odlučila. Ovo je vrlo značajan trenutak za Univerzitet u Tuzli, jer nam predstoje ozbiljni poslovi u narednom periodu, izjavio je rektor Halilović.

Kazao je da ono što je u sadašnjem trenutku aktuelno su krucijalna pitanja koja su otvorena i nagoviještena, a to je zauzimanje određenih strateških pravaca za razvoj univerziteta u cjelini.

– Mislimo da mnoge stvari treba doraditi, odnosno promijeniti, jer je dogovor s Vladom TK-a da se ide sa donošenjem novog Zakona o visokom obrazovanju. Posebno je važno pitanje standarda i normativa, jer je došlo vrijeme da se prilagode novoj situaciji. Moramo riješiti pitanje drugog i trećeg ciklusa studija na jedan valjan i zakonit način, posebno za dobrobit doktoranata i magistranata, ali i univerziteta u cjelini, podvukao je Halilović.

Također je naglasio da će već idućeg mjeseca, na jednoj od narednih sjednica Senata Univerziteta u Tuzli, raspravljati o upisu u narednu akademsku godinu.

Prvi izbor za novog rektora Univerziteta u Tuzli održan je 13. marta, gdje su birani isti kandidati. No, nakon tri kruga glasanja nijedan od tri kandidata nije dobio 25 glasova koliko je bilo potrebno za nadpolovičnu većinu.

Nakon ovog neuspjelog pokušaja da se izabere novi rektor Univerziteta u Tuzli uslijedila je nova konkursna procedura, a na koju su se prijavili isti kandidati.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Tuzli – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(Agencije/NovoVrijeme)