CMBEBIH 2017: Kako do rada u Journalu?

Najbolji rad u studentskoj sekciji Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu u Bosni i Hercegovini biti će objavljen u CC/SCI indeksiranom Springer Journalu.


CMBEBIH 2017 Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu ponovo u Sarajevu

U Sarajevu, od 16. do 18. marta, 2017 godine održat će se Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu. Ovo je prilika studentima medicinskih, elektrotehničkih, prirodno-matematičkih, farmaceutskih, mašinskih i srodnih fakulteta kao i svim zainteresovanim (doktorima, inžinjerima, IT stučnjacima) koji mogu da pronađu svoj interes u ovome, da pošalju svoje radove, rezultate svojih istraživanja i ne propuste priliku da svoje radove uvrste u istaknute baze akademskih članaka. Da bi se to ostvarilo, potrebno je znati kako pravilno napisati naučni rad.  Ukoliko prvi put pišete svoj rad, može vam se učiniti kao težak podvig, ali dobrom organizacijom i koncentracijom možete sebi olakšati.

Prvi korak u pisanju rada jeste odabir teme. Biomedicinski inžinjering je multidisciplinarna oblast koja podrazumijeva rješavanje problema u medicini primjenom inžinjerskih znanja, vještina i metoda, te je samim tim opseg tema konferencije dosta širok. Detaljniju listu tema konferencije možete pogledati ovdje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Druga stvar koja je bitna jeste da budete originalni. Potražite radove koji imaju sličnu tematiku vašoj i izbjegnite njihovo kopiranje. Vaš rad treba biti unikatan i zanimljiv, a to se ne može postići ukoliko pišete o istim stvarima kao i drugi, koristeći slične rečenice i stil pisanja. Npr., ukoliko na pretraživač ukucate „biomedicinski inžinjering“, možete naći ogroman broj radova. Čitanje tih radova vam može pomoći da eliminišete sve ono o čemu se već dosta puta pisalo i tako učinite vaš rad puno interesantnijim. Na početku pisanja vašeg rada možete pogledati radove pozvanih predavača na konferenciji, kao što su Christopher James – stručnjak u oblasti neuroinžinjeringa. Ukoliko vas zanima rehabilitacijski inžinjering ili procesuiranje biomedicinskih signala, pročitajte radove još jednog od pozvanih predavača, Ervina Sejdića. Studenti biologije, genetike i srodnih fakulteta mogu naći zanimljivim radove koji se odnose na molekularnu analizu i identifikaciju biljnih vrsta profesorice Vesne Maras, koja također gostuje u Sarajevu u martu 2017, i rado će odgovoriti na sva pitanja koja možda budete imali.

Treći korak u pisanju su savjeti od strane profesora, stručnjaka i profesionalaca iz oblasti o kojoj pišete. Čak i ako njihove ideje nisu opcija koja vam se sviđa, mogu vas inspirisati nekim novim idejama. Svaki savjet vam može pomoći u pisanju. Kada završite svoj rad, pošaljite ga kolegama ili profesorima na čitanje. Na taj način ćete prije same prijave rada dobiti vrijedne komentare koji će vam pomoći u unaprijeđivanju vašeg rada.

Ono na što trebate obratiti posebnu pažnju je da svaka konferencija i svako pisanje naučnih radova ima drugačiji predložak. Predložak za pisanje radova za Međunarodnu konferenciju o medicinskom i biološkom inžinjeringu možete naći ovdje. Također, svi radovi moraju biti prijavljeni na konferenciju do 1 novembra, 2016.

Najbolji studentski rad na konferenciji biti će objavljen u indeksiranom Springerovom journal-u.

Na kraju, samo se mogu istaći neke od prednosti ovog projekta, kao što su objava naučnog rad, bez dodatnih velikih troškova za putovanje, smještaj i slično, umrežavanje s profesorima ali i kolegama iz raznih dijelova svijeta.

(STUDOMAT.ba)