BBI banka u Srebreniku dodijelila 100 stipendija učenicima i studentima regije Sjeverna Bosna

BBI banka je jučer u Srebreniku dodijelila stipendije iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 100 učenika i studenata regije Sjeverna Bosna.


BBI stipendije sarajevo

Stotinu djece bez jednog ili oba roditelja iz regije Sjeverna Bosna dobilo je mjesečne stipendije u iznosu od 100 američkih dolara, odnosno 1.200 dolara godišnje.

Fond Sheikh Saleh Kamel, osnovan je na inicijativu BBI banke i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg “Al-Baraka” finansijske i poslovne grupacije. Već petu godinu zaredom iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 500 djece iz BiH, učenika i studenata bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje. Preostalih 400 stipendija bit će sukcesivno dodijeljene i za preostale četiri regije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Veoma smo sretni da smo danas ovdje u Srebreniku da podržimo ove mlade ljude u njihovim nastojanjima da steknu što bolje obrazovanje. Stipendiranje djece je kontinurani proces u kojem je tokom četiri godine dodjeljeno oko četiri miliona KM, a kroz druge fondove također smo stipendirali nadarene učenike i studente. Ove aktivnosti bit će nastavljene i ubuduće, izjavila je Emina Šišić, izvršna direktorica BBI banke čestitajući dobitnicima i poručivši im da bez obzira koju profesiju da odaberu kao svoje životno zanimanje svoj posao obavljaju najbolje moguće.

Čestitke dobitnicima i zahvalnost BBI banci što je prepoznala obrazovanje kao jedan od temelja razvoja društva uputio je i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović.

– Ovo je jedna veoma pozitivna priča, i u Bosni i Herecgovini rijedak pozitivan primjer društveno odgovorne banke, koja od svog osnivanja na različite načine promovira obrazovanje i pomaže učenicima, studentima i postdiplomcima. Podjelom stipendija, posebno imajući u vidu kome su ove stipendije namjenjene, Banka istovremeno šalje više poruka. Prva, poruka humanosti. Iako živimo u vrijeme kapitalizma, nije sve u životu bazirano i usmjereno ka profitu. Druga poruka je da se rad i zalaganje uvijek isplati, te da će te vrline uvijek neko prepoznati. Treća poruka je da sutra ako to vi budete u prilici, ne zaboravite, da možda nekome treba i vaša podrška i pomoć, poručio je dobitnicima premijer Tuzlanskog kantona.

Poruke djeci i zahvalnost BBI banci na podršci obrazovanju uputile su i Fatima Hukić, prva predsjednica i osnivač Asocijacije Fatma i kantonalna predsjednica Fatme Alma Hajdarević.

Stipendistima je poručeno da osim nastojanja da steknu što bolje obrazovanje istraju i na njegovanju visoko-moralnih načela jer samo tako mogu postati uspješni mladi ljudi.

U ime dobitnika BBI banci i filantropu Sheiku Salehu Kamelu zahvalili su se Nermina Ramić, odlična učenica ekonomske škole iz Kalesije koja planira nastaviti školovanje na ekonomskom fakultetu i Janko Mirković iz Bratunca student na visokoj hotelijerskoj školi.

– Novčana podrška studentima je uvijek dobro došla, ali mi dobitnici ne posmatramo ovo samo kao finansijsku podršku, već kao motivaciju da steknemo dobro obrazovanje i ostanemo pošteni građani ove zemlje, kazala je Ramić.

Inače, izbor dobitnika stipendija za regiju Sjeverna Bosna izvršila je Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma.
Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, a Komisija je prilikom odabira ocjenjivala, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.

(Klix.ba)